…Értéktár adatbázis…

Szent István király Zeneiskola és Zenei Szakgimnázium

  1. Home
  2. Magyar Alapfokú Művészetpedagógiai Értéktár 1.
  3. Budapest XIV. Kerület
  4. Szent István király Zeneiskola és Zenei Szakgimnázium

Viszonylag rendhagyó, hogy egy zeneiskola gyökerei egy gimnáziumi zenekarra nyúljanak vissza. A Szent István Zeneiskolával azonban ez a helyzet. Záborszky József énektanárként került a zuglói István Gimnázi

umba, ahol 1954-ben útjára indította a Szent István Király Szimfonikus Zenekart. Két évvel később már 80 fővel mutatkoztak be a Zeneakadémia pódiumán. Így 1968-ban a kerületi zeneiskola-hálózat létrehozásakor zenfekvő volt, hogy Záborszky Józsefet bízzák meg a zeneiskola létrehozásával és igazgatásával, hiszen az István Gimnáziumban akkor már intenzív zenei élet folyt.

8

A megalakult zeneiskola székhelye az István Gimnázium épülete lett, kihelyezett tagozatai pedig a kerület általános iskolái. A XIV. kerületi Zeneiskola (ma: Alapfokú Művészeti Iskola) az ország egyik legnagyobb létszámú alapfokú zeneiskolája.

Az alapító-igazgató nevéhez köthető a Zuglói Zenei Műhely zenekari képzésének sajátos szerkezete, az egymásra épülő zenekarok egysége. Már az első zenekar is komoly pedagógiai és szervezőmunka eredményeképpen alakult meg. Záborszky tanár úr így emlékezett rá vissza:

„1954 őszén verbuváltam össze a gimnázium növendékeiből egy 16 tagú vonós-kamarazenekart. Ez volt az alapja a mai nagy létszámú együttesnek. Később az énekkarból a tehetségesebb gyerekeket rábeszéltem a kevésbé népszerű nagyzenekari hangszerek (nagybőgő, rézfúvók, fagott) tanulására. Neves operaházi muzsikusokat kértem fel a hangszeres tanításra.” Az „István” zenekart kezdettől számos világhírű zeneművész pártfogolta, így többek között Ferencsik János, Kórodi András, Banda Ede, Kovács Dénes. „Amikor egy alkalommal Ferencsik János a dán királyi zenekart vezényelte, a tiszteletére rendezett fogadáson megkérdezte tőle az uralkodó: Mester, melyik zenekarral foglalkozik Ön a legszívesebben: Ferencsik erre így válaszolt: Felség! Van Magyarországon egy ifjúsági zenekar, kitűnően muzsikálnak. Velük” – idézi az Esti Hírlap egyik 1970-es számát a Parlando folyóirat Záborszky tanár urat búcsúztató írása.

A zeneszerzőként is számon tartott Záborszky Józsefet előbb István, majd Kálmán fia váltotta az igazgató-karnagyi poszton. A kilencvenes években kézenfekvő volt, hogy az iskola zenei szakközépiskolává bővüljön, amely szakérettségit és közismereti érettségit egyaránt ad. Az 1990ben alapított zeneművészeti szakközépiskola első igazgatója Záborszky István lett, 1991 és 2015 között pedig mindkét intézményt Záborszky Kálmán igazgatta. A Columbus utcai Zuglói Zeneház, a XIV. kerületi Zeneiskolára épülő Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola, a Nemzeti Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, valamint a Szent István Király Szimfonikus Zenekart és Oratóriumkórust is magába foglaló Zuglói Filharmónia létrejötte a három Záborszky tevékenységét dicséri.

Az épület új szárnyának – amelyet 1995 szeptemberében avattak föl

  • központi részét hatalmas hangversenyterem foglalja el, mellette gyakorlótermek, hangszerműhely és könyvtár. A hangversenyterem 2000 januárjában egészült ki Budapest egyetlen barokk orgonájával. Az iskola hangtechnikai stúdiói a legmodernebb felszereléssel szolgálják az oktatást.

Az iskolában kiemelt szerepet kapnak a különböző együttesek, zenei műhelyek, amelyek munkája a közösségformáló hatás és a művészi fejlődés szempontjából egyaránt fontos. A zeneiskola szimfonikus zenekarán kívül sok más kisebb kamaraegyüttes is működik, így a Tücsökzenekar, valamint rézfúvós és fafúvós együttesek. Az utóbbi 2002-ben alakult két csoporttal, az egyik a kezdő, a másik az idősebb évfolyamos haladó szintű tanulókat foglalkoztatja. Az iskola ütőegyüttese 1996 tavaszán alakult. Fellépéseit nem várt sikerek követték számtalan meghívással, rádiós és televíziós felvételekkel. Mericske Zoltán vezetésével játszottak sok iskolában, művelődési házban és többször a Budapesti Kongresszusi Központban. Legnagyobb sikerüket 1998 júliusában érték el. A zenekarról készült negyvenöt perces televíziós film a bulgáriai Nemzetközi Zenés Filmek fesztiválján Arany Antenna Díjat kapott a gyermek kategóriában. Kuriózumnak számít az intézmény Ormányos Falka elnevezésű fagottegyüttese, amely 2006-ban alakult meg a Fagottissimo 2006 rendezvény alkalmával. A zenekart a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény alapfokú növendékei alkotják. Egyes rendezvényeken előfordul, hogy a középfokú, illetve volt növendékek is csatlakoznak. A zenekar vezetője és karmestere,

G. Marek Katalin fagott-tanár, tanszakvezető. Az együttes számára sok átirat készült a repertoár folyamatos bővítése érdekében. Mericske Zoltán például kifejezetten az Ormányos Falkának írta Az elveszett kiselefánt című zenés meséjét.

A több mint 60 éve alapított Szent István Király Szimfonikus Zenekar ma is működik Zuglói Filharmónia néven – vezető karmestere 1988 óta Záborszky Kálmán, aki édesapja örökségét viszi tovább. A zenekar munkája továbbra is szorosan összefügg a zeneiskola és a zeneművészeti szakközépiskola tevékenységével.

A Szent István Zeneiskola honlapja: http://www.szentistvanzene.hu/