…Értéktár adatbázis…

Szekszárdi Garay János Általános Iskola és AMI,

  1. Home
  2. Magyar Alapfokú Művészetpedagógiai Értéktár 1.
  3. Tolna Megye
  4. Szekszárdi Garay János Általános Iskola és AMI,

Szekszárdon már a 19. században aktív zenei élet zajlott. 1833-ban dalárda alakult, 1846-ban Liszt Ferenc koncertezett a megyeházán. A zeneiskoláról a Liszt első szekszárdi vendégeskedésekor felavatott városháza alapító okmánya tesz először említést.

8

A II. világháború előtt Gráber Lajos kapott engedélyt magán-zeneiskola alapítására. 1949-ben alakult meg a Szekszárdi Zenepedagógus Munkacsoport, ennek tagjaiból állt a Szekszárdi Állami Zeneiskola első tantestülete. Az állami intézményt 1955 decemberében alapították Husek Rezső zongoraművész vezetésével. Liszt Ferenc nevét az intézmény 1956. október 22-én, a művész 145. születésnapján vette fel.

A megye és a város vezetése támogatta a zeneiskola kéréseit, és igyekezett a problémákat megoldani. A szakmai továbbképzés érdekében a tanárok kazettás rádiót kaptak, operabérletet vehettek igénybe, eljutottak budapesti koncertekre és nemzetközi versenyekre. Néhány év után a megye több települése is igényelt zeneiskolát. Az országos gyakorlatnak megfelelően ezek kezdetben a megyei zeneiskola fiókiskoláiként születtek meg (Tolnán, Pakson és Tamásiban).

A Liszt Ferenc Zeneiskola 1973 májusában költözött Szekszárd egyik legjellegzetesebb épületébe, a felújított Augusz-házba. Nemcsak oktatási feladatait látta el, hanem vállalta a helyi és megyei hangversenyélet megszervezését is. Az alapító igazgató nyugdíjba vonulásával az 1981/82. tanévtől egy korszerűen felkészült, sokoldalú szakember, Thész László vette át az iskola vezetését. 1988-ban a rézfúvós tanszakon Kovács Zsolt alapító karnagy irányításával megkezdte munkáját az Ifjúsági Fúvószenekar. A kezdetben csak trombitásokból és klarinétosokból álló 12 tagú csapat 1989-re több mint 20 tagúra fejlődött. A mai napig működő zenekar elsődleges feladata a fiatalok zeneszeretetre nevelése és az utánpótlás biztosítása a város zenei együttesei számára.

1990-ben újra indult az óvodai előképző, lehetővé téve a tehetséges gyerekek korai kiválasztását. Megoldódott olyan hangszerek oktatása, amelyek iránt már régen igény mutatkozott, ilyen például a szaxofon, a szintetizátor, a harmonika, a dob. Az iskola Ifjúsági Vonószenekara 1990-ben alakult Csécsy Istvánné vezetésével. Az együttes rövid idő alatt olyan programot épített fel, amellyel rendszeres szereplője az iskolai és városi hangversenyéletnek. Erős Árpádné irányításával az 1992-ben alakult gitárzenekar új színfoltja lett az iskolának.

1993-ban elindult a néptánc tagozat, így 2001-től az intézmény művészeti iskolaként működött tovább. 2000. augusztus 1-jétől Pecze István nyerte el az igazgatói megbízást. Az ő munkássága idején alakult meg az iskola jazzegyüttese, a Junior Stars.

Számos Szekszárdról kikerült muzsikus dolgozik az ország különböző zeneiskoláiban. A zeneiskola tantestületének sok tagja a tanítás mellett zenekari munkát is végez.

A művészeti iskola 2008. augusztus 1-je óta a Garay János Általános Iskola és AMI tagintézményeként működik, megtartva a Liszt Ferenc Zeneiskola nevet, és az intézmény hagyományait folytatva. Az iskola továbbra is otthont ad az együttesek próbáinak, a Liszt Ferenc Társaságnak,

hangszeres bemutatóknak és sok más zenei rendezvénynek. Ilyen például a Zenetanárok Országos Zongoraversenye 1972-től, amelynek célja a szekszárdi Liszt-hagyományok folytatása mellett a zenetanárok gyakorlásra buzdítása.

Fontos hagyománya a zeneiskolának a Szekszárdi Regionális Gitárverseny, valamint a Tolna Megyei Zongoraverseny (1985 óta). Régi igényt elégít ki a Tolna Megyei Trombitás Nap (2003-tól).

Az intézmény a klasszikus zene mellett jazz-zene, népzene és elektroakusztikus zene tanulására is biztosít lehetőséget.

A Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola honlapja: http://garaysuli.hu/category/muveszeti-iskola/