…Értéktár adatbázis…

Siófoki Alapfokú Művészeti Iskola

  1. Home
  2. Magyar Alapfokú Művészetpedagógiai Értéktár 1.
  3. Somogy Megye
  4. Siófoki Alapfokú Művészeti Iskola

A siófoki zeneoktatás a II. világháború elején indult, és dr. Dalló Gyuláné Turóczi Magda zenetanárnő nevéhez fűződik. Államilag támogatott zeneoktatás az 1970/71-es tanévtől folyik, különböző szervezeti keretek között. A hetvenes években ez volt az

egyetlen zeneiskola az országban, ahol a növendékekből a nagy rezesbanda mellett – kis „dixie-csapat” is alakulhatott.

8

Dalló Gyuláné zeneiskolája 1941. március 1-jén nyitotta meg kapuit 15 növendékkel. Az 1941/1942-es tanévben a diákok létszáma már 52, a következőben pedig már 76 volt. A növendékek hetente kétszer 1-1 órában kaptak gyakorlati és elméleti oktatást – az alsó tagozatban egy tanórán 3, a középső és felső tagozatban 2-2 diák tanult. Dalló Gyuláné több éven keresztül magániskolai keretek között működtette a siófoki intézményt. Az államilag támogatott zeneoktatás az 1970/71-es tanévben kezdődött el – a Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola kihelyezett tagozataként – zongora-, hegedűés szolfézsoktatással.

A fiatal agilis művész-tanár házaspár Simon Mihály és felesége Szerdahelyi Katalin szervezte meg az új intézmény működését. Tízéves siófoki munkálkodásuk eredménye a Volán Kisszimfonikus Zenekar, a Kodály

Zoltán Nőikar és az önálló siófoki zeneiskola létrejötte. Itt tanított többek között Apáti János, „a nagy tehetségű zenei polihisztor, aki zongorázott, klarinétozott, trombitált, hangszerelt, szerelmese volt a jazznek és Louis Armstrongnak, növendékeiből – a nagy rezesbanda mellett – alakított egy kis dixie-csapatot. Itt hallottam életemben először, kilencévesen, dixieland muzsikát, ami azonnal hatalmába kerített. Az 1970-es években Magyarországon ez volt az egyetlen zeneiskola, ahol ezt a fajta zenét játszani lehetett” – írja egykori iskolájáról Bényei Tamás, a Hot Jazz Band trombitás-zenekarvezetője. (Az Apáti János által létrehozott Volán Dixieland Zenekar később Apáti Dixieland néven vált Európa-szerte ismertté.)

Az 1976/77-es tanévtől nyitotta meg kapuit a siófoki zeneiskola tabi kihelyezett tagozata, amely ma már önálló intézmény. A fenntartók (kezdetben a Somogy Megyei Tanács, később a Siófoki Városi Tanács, jelenleg pedig Siófok Város Önkormányzata) a nagy érdeklődés hatására folyamatosan bővítette az iskolát, amely több telephelyen, önálló intézményként működött, egyre gyarapítva a tanszakok számát.

Jelentős változást az 1998/99-es tanév hozott, amikor a 30 éves múlttal rendelkező Balaton Táncegyüttes, valamint a zeneiskola összekapcsolódásával elindult a néptánc iskolai oktatása, valamint igazgatósága idején Németh Gábor harmonikaművész harmonika tanszakkal is bővítette a palettát. Ekkor vette fel az intézmény a Siófoki Művészeti Iskola nevet, majd 2001-ben a végleges helyére költözött (Mártírok útja 5.). 2006ban kihelyezett tagozat formájában Balatonszabadi is bekapcsolódott a művészetoktatásba.

2011-ben az intézmény státusza megváltozott: szakmai önállóságát megtartva a Vak Bottyán Általános Iskolához csatlakozott. Új elnevezése: SIOK Vak Bottyán Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.

Az iskolában jelenleg alapfokú klasszikuszeneés néptáncoktatás folyik, tanárai és növendékei meghatározó szereplői a városi

rendezvényeknek. Az iskola „Zene-Bona” alapítványa saját hangversenybérletet is bevezetett, a koncerteken tanárok és olyan volt növendékek lépnek fel, akik a zenei pályát hivatásukul választották.

A Siófoki Művészeti Iskola jelenlegi honlapja: http://siofokimuveszeti.wixsite.com/iskola