…Értéktár adatbázis…

Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar

  1. Home
  2. Megújuló Művészetpedagógia
  3. Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar

Teleki-Wattay Művészeti Iskola AMI

TANÁR: JÁVOR LÁSZLÓ, ZSIDEINÉ SZŐKE ERIKA, SZÉPLAKI ZOLTÁN

A zenekari munka mint gyakorlat célja, hogy az alkotó zösség erejének segítségével, a „flow-élményt” kihasználva, mind szakmailag, mind emberileg, az egyéni adottságokat maximálisan figyelembe véve a lehető legsikeresebb fejlődés lehetőségét biztosítsa a tanítványok számára. Ebben a gyakorlatban együtt, egy előadásban vehet részt a tehetséges 12 éves kezdő és a 20 éves, zenei pályára készülő növendék, mindkettejük fejlődése biztosított, terhelésük mégis egyénre szabott.

A módszer azon alapul, hogy minden tanuló a képességeinek megfelelő kottaanyagot kap, amelyet a fejlődésével párhuzamosan tanárai egyre nehezebbre hangszerelnek. Ezáltal mindenki gond nélkül a maga tempójában haladhat, hiszen folyamatos kihívásokkal kell megbirkóznia, és a kezdők is olyan szólamot tanulhatnak, amely az adott darabban fontos, de technikailag nem túl nehéz. A tematika könnyedén megvalósítható, mert az együttes „concert band” felállásának köszönhetően – ami 32 különálló szólamot jelent – nagy a mozgástér. A tanárok nagy hangsúlyt fektetnek a közösség formálására, ezt segíti a sok közös játék, program, utazás. A foglalkozásokhoz mozgáskoordinációs gyakorlatok, légzésórák, meditációs-koncentrációs gyakorlatok is tartoznak.
Az együtt alkotás, a közösségi élmény, egy ötvenfős zenekar összhangja, hangzása olyan erős motiváció, hogy számos tanuló a zenekar hatására dönt úgy, hogy zenei pályán folytatja tanulmányait. A jobb

hangzás nagyobb igényességre, több gyakorlásra készteti a tanulókat. Az egyén és a közösség kölcsönhatása hasonló ahhoz, amit Márai Sándor így fogalmaz meg: „Amit az ember megalkot, az valahogy megalkotja az embert is.”
Fontos elem, hogy a tanítás nem kronológiai sorrendben zajlik, mert a mai kor gyermeke nem értheti meg az 1600-as évek zenéjét. A tematika éppen fordított: a mai kor zenéjéből kiindulva jutunk el a klasszikus zenéig. A kortárs művekben már benne van a zenetörténet (forma, összhangzattan, effektusok, felépítés stb.), így ezek által a növendékek a komolyabb zenét is könnyebben ismerhetik meg. Nagyon lényeges, hogy minél többen eljöjjenek a koncertekre, és a nézőtéren is sok fi jelenjen meg. Ennek jegyében olyan tematikus hangversenyeket rendeztünk, amelyek a világon is egyedülállónak mondhatók, és mind a zenekari tagok, mind a közönség számára vonzók és inspirálók. Ilyen volt például a Star Wars Symphony, a Disney Varázs, vagy akár a John Williams fi összeállított koncertünk.

A zenei repertoár mellett a színpadképre, látványra is nagy gondot fordítunk, és mentálisan is kiemelten készülünk a fellépésre. A zenészek és a sportolók felkészülését egyaránt a „csúcsra járatás” jellemzi, tehát egy feladatra kell nagyon jól előkészülni, és az adott pillanatban magas szinten teljesíteni. Egy hosszú felkészülési fázis után a megfelelő pillanatban tudni kell hozni az edzések, illetve a gyakorlás során elsajátítottakat. Ifjúsági zenekarunk felkészítésében – közel tíz éve – ezeket a versenypszichológiai módszereket alkalmazzuk. Az évek során számos zenei kiadványt jelentettük meg, amelyek elkészítésében a zenekari tagok mindig aktívan részt vettek, és eközben az együtt alkotás örömét is megismerhették. Pályázatok segítségével rendszeres tehetségfejlesztő projekteket szervezünk.
Az együttes saját logóval rendelkezik, amely nemcsak az öltözéken jelenik meg, hanem a kottán és a rajongók számára készített ajándéktárgyakon is. Minden évben szervezünk nemzetközi fellépést, vagy nemzetközi versenyen veszünk részt, hogy ezzel is vonzóbbá tegyük a zenekari munkát, emeljük a motivációs szintet. Az ismertetett „jó gyakorlat” mélységében fejleszti az empátiát, az önismeretet, az együttműködési és kommunikációs készséget, közösségépítő hatású. Az együttes aktívan használja a közösségi média nyújtotta lehetőségeket, több fórumon is megjelenik.

Összefoglalva

Saját hangszerelések, kották: minden egyes növendék olyan nehézségű kottát kap, amire a tudása predesztinálja. Így a tehetséges, de a koruk miatt alacsonyabb tudású növendékek is hasznos, értékes tagjai a zenekarnak.

Digitális könyvtár: kb. 200 fúvószenekari kotta digitális formában, amely bármikor elérhető, átdolgozható.

Fordított zenetörténet: nem kronológiai sorrendben tanítunk, hanem a fiatalokhoz közel álló 20. századi zenéből indulunk ki.

Az egyén fontossága: minden fellépésen, versenyen csak a saját növendékeink játszanak. Nem alkalmazunk kisegítő zenészeket.

Rendszeres közös programok: nemzetközi versenyek, fesztiválok, utazások, tehetségfejlesztő projektek.

Tematikus koncertek, kiadványok.

Mentális tréning: légzésórák, meditációs gyakorlatok, autogén tréning, mozgáskoordináció.

Versenypszichológia alkalmazása: a „csúcsrajáratás” képességének kialakítása.

Közösségi média: a zenekar honlapja:
http://www.pomazifuvosok.com/

Facebook-oldala:
https://www.facebook.com/PomazWindOrchestra/

Youtube-csatornája:
https://www.youtube.com/channel/UCvZaOCkn72vrpjNqNWjF4Sw

SoundCloud-csatornája:
https://soundcloud.com/windscore

Komplex nevelés: a zenei mellett az egyéb kompetenciák fejlesztése. Tanulási folyamat: a zenekarnál a felkészülés, a tanulási folyamat fontosabb, mint maga a végcél. A versenyek, koncertek, kiadványok

csak eszközt jelentenek a tehetségfejlesztésben.

Kiadványok

Fúvószenekarok régen és ma – publikáció, 1996

5 éves a Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar – VHS-kazetta, 1997 Első CD kiadvány – 2005

Fantasy for Movie Themes – Filmzene válogatás CD, 2008

A Zene Ünnepe az Esztergomi Bazilikában – koncert DVD, 2009 Star Wars – Walt Disney dupla CD-album, 2012

Barokk hangverseny a Pécsi Dómban, „Koncert pendrive” 2013 Csillagszólam koncert, virtuális CD

B.A.C.H. „Koncert pendrive” 2017

Star Wars Fantasy 5.1 „Koncert videó – pendrive” 2017

Fontosabb események, díjak

Helsinki nemzetközi fesztivál, Finnország, 2008; Nemzetközi Brass Band fesztivál, Lausanne, Svájc 2009; Nemzetközi filmfesztivál, Krensmünster, Ausztria, 2011; Star Wars Symphony, ősbemutató, Pomáz, 2010; Dunabogdányi Nemzetközi Verseny, 2007: középkategória I. helyezés, 2009: II. helyezés; Pomáz Városi Közművelődési Díj a Zenekar számára, 2009; Saxoniade Nemzetközi Ifjúsági Fúvószenekari Verseny, Bronz minősítés, Németország 2007; Saxoniade 2009, Ezüst minősítés; Nemzetközi Felnőtt Fúvószenekari verseny, Bronz minősítés, Velenje, Szlovénia, 2010; Komolyzenei koncertek az

Esztergomi Bazilikában, 2007, 2009; Star Wars Symphony, bemutató a Millenáris Teátrumban, 2012; Walt Disney Varázs” hangverseny, MOM Kulturális Központ, Budapest, 2012; „A szférák harmóniája” térhatású koncert, Pomáz, 2013; „Zaton Summer” Nemzetközi Ifjúsági Fúvószenekari Fesztivál, Horvátország, 2014; Barokk hangverseny, Pécsi Dóm, 2013 és kőbányai Szent László-templom, 2014; komolyzenei koncertek a budapesti Szent István-bazilikában, 2015, 2016 és a Szent Erzsébet-templomban 2017-ben; Star Wars Fantasy 5.1, térhatású koncert, MOM Kulturális Központ, Budapest.

Nemzetközi kapcsolatok, közös koncertek

Gustavus Band Minnesota, USA; Georgia Állami Egyetem Concert Bandje, USA; lausanne-i konzervatórium fúvós együttese, Svájc; hyvinkaai fúvószenekar, Finnország; Salzburgi Tartományi Együttes, Ausztria; kremsmünsteri fúvószenekar, Ausztria; Black Forest Brass Band, Németország. Sachsenwaldschule Gymnasium szimfonikus zenekara, Németország.