…Értéktár adatbázis…

Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

  1. Home
  2. 1918 előtt alapított iskolák
  3. Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
  1. Home
  2. 100 éves iskoláink
  3. Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
  1. Home
  2. Miskolc
  3. Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

A Fazekas Utcai Általános Iskola és AMI három nagy múltú intézmény jogutódjaként kezdte meg működését, és százéves hagyományok szellemében dolgozik, mindennapi működése során négy művészeti területet hangolva össze. A Fazekas nevet a 17–19. században itt élő és dolgozó fazekasok tiszteletére vette fel, alapításának 25 éves évfordulóján. Akkreditált Kiváló Tehetségpont, a „Magyar művészetoktatásért” intézményi szakmai díj birtokosa.

1888-tól a Városház téren működött a Római Katolikus Érseki Leánynevelő Intézet, melyet 1948-ban államosítottak, majd 1950-ben Állami Tanítóképző, a gyakorló iskolából pedig a 34. számú Ének-Zene Tagozatú Általános Iskola lett. A Palóczy utcában 1837-től működött a Református Nőnevelő Intézet, a Kossuth utca 13. szám alatt a minorita rend által irányított római katolikus iskola is közel 100 éves múltra tekintett vissza. E három történelmi iskola utódjaként nyitotta meg kapuit a Fazekas utcai iskola 1963. szeptember 1-jén.

Az alapfokú művészetoktatás keretében az iskola növendékei négy területtel ismerkedhetnek meg: zeneművészet, táncművészet (néptánc és moderntánc), színjáték, festészet. A több évtizedes eredmények

elismeréseként a „Magyar művészetoktatásért” intézményi szakmai díjat adományozta az iskolának a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége és a Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete által létrehozott szakmai kuratórium. A 2006/2007-es tanévben a művészeti iskolák minősítésével megbízott szakmai minősítő testület a Fazekasban működő mind a négy művészeti ágat kiválóra minősítette. Az intézmény Akkreditált Kiváló Tehetségpontként működik.

A Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének gyakorló iskolája. Alapítása óta a Kodály-koncepció szerinti emelt szintű ének-zene oktatást folytat. Egyik fő célja a zeneoktatás komplex személyiségformáló hatásának kiaknázása, a foglalkozások, a közösen elért eredmények és az együtt átélt zenei élmények közösségformáló erejével. Szakmai rangját jelzi, hogy 1974-ben az akkor 20 éves zenei tagozat nemzetközi zenei tanácskozáson mutatkozott be, melyre Szőnyi Erzsébet zeneszerző, zeneakadémiai tanár 22 országból hozott vendégeket. 1982-ben, Kodály Zoltán születésének 100. évfordulóján, az iskola muzsikus növendékei jubileumi koncertkörúton jártak Belgiumban.

A Fazekas Gyermekkar az elmúlt fél évszázadban számos hazai és nemzetközi versenyen szerepelt kimagasló eredménnyel. Az utóbbi évek Nemzetközi Kórusversenyein arany-, ezüstés bronzdiplomát nyert el (2010 – Olomouc; 2012 – Krakkó; 2013 – Ohrid; 2015 – Rimini). Bemutatott három gyermekoperát: Szőnyi Erzsébet: A didergő király (2009, 2010) és Az aranyszárnyú méhecske (2012), Siklósi Kristóf: A hatpróbás vőlegény ősbemutató (2014). A kórusmunkába bekapcsolódik a Fazekas Kicsinyek Kórusa is. Legutóbb ők vitték színre Vihula Mihajlo és Fecske Csaba Egy ősi legenda című zenés meséjét az operafesztiválon.

Az egyéni munka eredményeként is számos országos és nemzetközi díjat nyertek el az iskola növendékei a legkülönbözőbb hangszeres versenyeken.

A komplex táncművészeti oktatás az 1986/1987-es tanévben indult egy osztállyal. A képzés eleinte tagozati rendszerben működött, 2005-től a komplex tánctagozati formát a tanszaki szabályozás váltotta fel: jelenleg két tanszakon – moderntánc és néptánc tanszak – tanulhatnak a diákok. A Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a Magyar Táncművészeti Főiskola gyakorlóiskolája és partnerintézménye. Fő célja a táncművészet valamennyi ágára nyitott fiatalok nevelése, akik a társművészetek befogadására és megismerésére is vágynak. Jól kommunikáló, önmagukban bízó felnőttekké válnak, akiknek életük meghatározó és rendszeres része a mozgás. Az iskola további célja, hogy a táncot szerető, a tánchoz értő közönséget neveljen, illetve a tehetséges tanulókat

művészi pályára irányítsa.

A 2005-től működő színjáték tanszak fő tárgya a drámajáték, ahol helyzetgyakorlatokat, fantáziajátékokat, kommunikációs, beszédés mozgásgyakorlatokat végeznek a gyermekek. Közös színházlátogatásra, fesztiválokra járnak, és fellépnek az iskolai és a városi kulturális eseményeken. A Weöres Sándor Országos Színjátszó Találkozón több évben is arany minősítést szereztek.

A vizuális művészetek oktatása 2005-től van jelen az iskola palettáján. A tanulóknak nagy szerepük van az iskolai ünnepségek dekorációjának elkészítésében, és rendszeresen bemutatják munkáikat az aulában rendezett tematikus kiállításokon. Díszletek, háttérképek készítésével járulnak hozzá a bemutatott gyermekoperákhoz is, így kapcsolódnak össze a különböző művészeti iskolai tevékenységek.

A Fazekas Utcai Általános Iskola és AMI honlapja: http://www.fazekas-miskolc.hu