…Értéktár adatbázis…

Az Erkel Operastúdió

  1. Home
  2. Megújuló Művészetpedagógia
  3. Az Erkel Operastúdió

Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola, Budapest

TANÁR: HRUBY EDIT, MEZEI L, SZILÁGYI ÉVA

Az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola Erkel Operastúdiójának szakképzett tanárai jelenleg is pályán lévő aktív művészek, akik elméleti és gyakorlati felkészítést nyújtanak az opera-, dal-, oratórium-, klaszszikus operettés musicalénekesi pályára készülő tehetséges énekeseknek, a hivatalos oktatásban már végzett pályakezdőknek, illetve a szakmában már elismert művészeknek egyaránt.

Az Operastúdiót Hruby Edit operaénekes és Mezei Pál zongoraművész-korrepetitor, az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola tanárai 2009 őszén alapították. Később vette fel az Erkel Operastúdió nevet. 2013ban csatlakozott Szilágyi Éva operaénekes, a zeneiskola magánénektanára.

A stúdió célja, hogy lehetőséget biztosítson a legtehetségesebb klasszikus ének tanszakos növendékek számára a továbbképzésre, valamint hogy a vokális műfajok „királynőjét”, az operát közelebb hozza azokhoz, akik még nem szerették meg. Az operákat magyar nyelven adják elő, hogy a cselekmény, a próza, az áriák, az együttesek szövege mindenki számára érthető és élvezhető legyen.

Az operastúdió tanárai azt vallják, hogy az énekesek képzettségkülönbségei nem elkülönítő tényezők, inkább egybeolvasztják és erősítik a meglévő tudást, és a közös munkának köszönhetően elősegítik a művészi fejlődést.

A szerepgyakorlat, színpadi mesterség, beszédtechnika, színpadi mozgás, hangképző és korrepetíciós órákon a növendékek

fejleszthetik képességeiket és kibontakoztathatják zenei tehetségüket. Ennek eredménye minden évben jól megfigyelhető, amikor érett színpadi produkciót adnak elő az iskolai nyílt napon (Zenede-Nap). Az operastúdió tanárai hangsúlyozzák, hogy különösen büszkék fellépő növendékeikre, akik a munkájuk és tanulmányaik mellett nagyon sok időt és energiát fordítanak arra, hogy esténként aktívan részt vegyenek az Operastúdió munkájában. A növendékek számára számos koncerthelyszínen biztosítanak fellépési lehetőséget, ilyen többek között a Duna Palota, az Újpesti Polgár Centrum, az Újpesti Kulturális Központ, az Ady Művelődési Ház, a Petőfi Sándor Művelődési Ház (Csömör), a Nagymarosi Művelődési Ház, az Angyalföldi József Attila Művelődési Ház.

Az Operastúdió 2015-ben jelentős összeget nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázaton, amely a tehetséges fiatalok felkészítését végző, kiváló programmal dolgozó, alapfokú művészetoktatási intézmények támogatását szolgálta. A stúdió rendszeres támogatást kap az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola Alapítványtól is, ami lehetővé teszi, hogy évről évre új jelmezeket és kellékeket vásároljon tagjai számára.

Bemutatott művek 2017 végéig

2009–2010 Cimarosa: A titkos házasság 2010–2011 Mozart: Figaro házassága 2011–2012 Mozart: Così fan tutte 2012–2013 Johann Strauss: A denevér 2013–2014 Gluck: A rászedett kádi 2014–2015 Mozart: A varázsfuvola

2015–2016 Johann Strauss: Egy éj Velencében

2016–2017 Mozart: A kairói lúd