…Értéktár adatbázis…

A Harai Énekstúdió

  1. Home
  2. Megújuló Művészetpedagógia
  3. A Harai Énekstúdió

Újpesti Erkel Gyula Zenei AMI, Budapest

TANÁR: HARAI ERZSÉBET

Folyosókon várakozó-unatkozó gyerekekből és felnőttekből szervezett örömzenélő énekstúdiót az Újpesti Zenei AMI-ban Harai Erzsébet énektanár. A Harai Énekstúdió hivatalosan 2015 óta működik, és bárkit szívesen lát, korhatár nélkül, akár a szülőket is. Lehet egyénileg és csoportba járni, ki miként szeretne. Az énekstúdió célja a zenei képesség fejlesztése, tehetséggondozás, személyiségfejlesztés, színpadi gyakorlat, előkészítés zeneiskolai tanulmányokra, versenyekre – mindezt a populárisabb műfajokon keresztül.

Amikor az Erkel Gyula Újpesti Zenei AMI 2012-ben az István úti épületbe költözött, az előző iskolaépület mostoha körülményei után az új épületben hirtelen sok szülő és kistestvér jelent meg, és várták a zeneiskolai óráról kijönni a nagyobb gyerekeket. A tágas zárt tér egyszerre közösségi térré alakult, ahol a hozzátartozók beszélgetni tudtak, a gyerekek pedig egymással játszani. Harai Erzsébet tanárnő észrevette, hogy ezek a hozzátartozó gyerekek a játék helyett szívesen énekelnek, és a nagyobbakat is szívesen bevonják tevékenységükbe. Miután a tanárnő a könnyebb műfajokkal is foglalkozott, úgy gondolta, létrehoz egy kis csoportot örömzenélésre, úgy, hogy egy kicsit beavatja őket az éneklés technikájába. A zeneiskola szívesen adott helyet ennek a kis csoportnak. A Harai Énekstúdió hivatalosan 2015 óta működik az iskola épületében. Az első stúdiósok elsősorban a testvérek, nagyobb gyerekek közül kerültek ki, de azóta olyan zeneiskolások is részt vesznek a munkában, akik nagyon szeretnek énekelni. Bárkit

szívesen látnak, korhatár nélkül, akár a szülőket is. Lehet egyénileg és lehet csoportban járni, attól függően, hogy ki mit szeretne. Amíg az egyik gyerek zeneiskolai órán van, addig a másik az énekstúdióban. Sokan hozzák a barátaikat is.

Az énekstúdió célja a zenei képesség fejlesztése, tehetséggondozás, személyiségfejlesztés, színpadi gyakorlat, előkészítés zeneiskolai tanulmányokra, versenyekre. Mindezt a populárisabb műfajon keresztül. Szívesen énekelnek musicalrészleteket és popzenét. Ezekből is azokat a dalokat, amelyek sok-sok érzelmet fejeznek ki, és közel állnak a fiatalabb korosztályhoz.

Az énekstúdió tagjai minden félév és év végén kis színpadi fellépéssel adnak számot tudásukról. Év közben is számos fellépésük adódik. Az Újpesti Ady Endre Művelődési Házban, a zeneiskola Zenedenapján, Mikulás-ünnepségén, Afrikáért rendezett jótékonysági koncerten és Újpest adventi hétvégéin is énekeltek már. A tehetséggondozó munka eredményességének első jele, hogy 2017 márciusában Spitzer Anna, aki egyébként a zeneiskola zongora szakos növendéke, a „Dunakanyar Hangja” tehetségkutató énekversenyen 3. helyezést ért el.